Kun Aino Vuopio aloitti diplomityönsä teon Imatran kaupungille, tarkoitus oli tehdä työ kokonaan etänä.

Elettiin syvintä korona-aikaa, etätyöt olivat uusi normaali eikä Vuopiolla ollut pienintäkään intoa muuttaa asuinkaupungistaan Rovaniemeltä kauas Kaakkois-Suomeen.

Yksi asia johti toiseen ja sen jälkeen kolmanteen: diplomityön seurauksena Vuopiolle tarjottiin kaupungilta määräaikaista työsuhdetta liikenneinsinöörinä.

—Työtä oli mahdollisuus tehdä etänä, mutta uteliaisuuteni oli herännyt. Päätin kokeilla Imatralla asumista neljän kuukauden, eli tulevan kesän ajan.

Työsuhde muuttui viraksi ja Vuopion kotikunta Imatraksi.

—Ihmiset hurmasivat ja löysin nopeasti paikkani. Karjalainen vieraanvaraisuus ei ole myytti, Vuopio hymyilee.

 

Harrastamisen helppous yllätti

Vuopio kotiutui Imatralle nopeasti. Valtava merkitys oli ihmisillä, joihin Vuopio tutustui erityisesti vapaa-ajallaan. 

Hän on aktiivinen liikkuja ja hakeutui ensitöikseen mukaan suunnistusseura SK-Vuoksen toimintaan. Tärkeä yhteisö löytyi myös Imatran Talviuimareiden saunalta Varpasaaresta. 

—Harrastamisen helppous jopa vähän yllätti. Ihmiset ottivat minut aivan mahtavasti vastaan ja minulle tuli todellakin sellainen olo, että kaikki toivovat minun viihtyvän.

Suunnistuksen kautta hän pääsi tutustumaan maakuntaan laajemmin, sillä seurat tekevät vilkasta yhteistyötä.

Kestävyyslajeja harrastava Vuopio löysi ystäviä myös juoksu- ja pyöräilyporukoista. Viimeisimpänä Vuopio on aloittanut tenniksen.

—Uuden lajin aloittaminen oli todella helppoa ja pääsin heti mukaan seuran toimintaan. Ja pakko sanoa sekin, että maksut ovat kohtuulliset ja toiminta niin tennisseurassakin kuin muissakin lajiseuroissa on laadukasta.

Myös harrastamisen puitteet saavat Vuopiolta kiitosta. Olipa kyse sitten pyöräilystä, lenkkeilystä, suunnistuksesta tai vaikkapa tenniksestä, tilat, reitit ja infra ovat kunnossa.

— Siinä missä Saimaan seutu tarjoaa upeita mahdollisuuksia matkailijoille, paikalliset nauttimaan niistä milloin vain. Imatran lähialueilla riittää komeita luontokohteita ja eritasoisia ulkoilureittejä erilaisille retkeilijöille.

 

Liikenneyhteydet toimivat joka suuntaan

Vuopio on ollut imatralainen pian kaksi vuotta.

—Viihdyn hyvin, en minä täällä asuisi jos en viihtyisi. Juuri nyt Imatra on minulle koti.

Ihmisten lisäksi häntä ihastuttaa myös ympäristö: monipuolinen luonto ja kaunis kaupunki, jossa on lukuisia mielenkiintoisia, erilaisia asuinalueita.

Lyhyet etäisyydet kaupungin sisällä helpottavat arkea. Myös pois pääsee vaivattomasti.

—Sijainti junaradan varrella on iso etu. Perheeni ja lapsuudenystäväni ovat pohjoisessa ja junayhteyden ansiosta pääsen vierailemaan heidän luonaan helposti.

Myös pääkaupunkiseudulle ja siitä edelleen vaikkapa Keski-Eurooppaan on mutkatonta kulkea. 

Ja mikä tärkeintä: takaisin Imatralle pääsee helposti.