Annina ja Jack Baxter eivät kadu muuttoaan Imatralle

Sen piti olla vain lyhyt piipahdus Imatralle ja sen jälkeen paluu pääkaupunkiseudulle. Mutta toisin kävi. Imatra otti omakseen Annina ja Jack Baxterin. Tai toisinpäin.

- Imatra on ensimmäinen paikka, jonka tunsin kodikseni sen jälkeen kun lähdin kotimaastani Iso-Britanniasta, 29-vuotias Jack sanoo.

Muutto Imatralle tapahtui vuonna 2016.

- Emme kumpikaan tunteneet kaupunkia ennestään. Muutimme minun työni perässä. Myös Jack löysi töitä alueelta, espoolaistaustainen Annina, 33, muistelee.

Halvat asunnot, edullisempi elämä

Aalto Yliopistossa Otaniemessä kemiantekniikan diplomi-insinööriksi valmistunut Annina sai aluksi määräaikaisen työpaikan Stora Enson Imatran tehtailta. Sitä ennen pariskunta oli työskennellyt ulkomailla.

- Valitsimme ensin vuokralla asumisen, koska suunnitelmissamme oli siis muuttaa takaisin Espooseen, missä asuvat Anninan perhe ja ystävät, Jack kertoo.

Ensimmäinen koti oli paritalon puolikas Vuoksenniskalla. Siinä he asuivat reilun vuoden.

- Sitten ostimme omakotitalon, koska erityisesti Jackille oli tärkeää löytää oma koti, jossa on autotalli. Mieluisa koti löytyikin aika nopeasti, Annina kertoo.

Kodin yksi iso plussa on aidattu puutarha, jossa pariskunnan kaksi koiraa voivat juosta vapaana. Ja toinen iso kimmoke asuntokaupoille oli hinta.

- Koska täällä talojen hinnat ovat paljon alhaisemmat kuin pääkaupunkiseudulla, oli helppo tehdä päätös oman talon ostamisesta. Myös asumiskustannukset ovat mielestäni Imatralla erittäin alhaiset verrattuna pääkaupunkiseutuun, Annina kertoo.

Samaa mieltä on Jack.

- Täällä asunnot ovat halpoja. Pystymme maksamaan asuntolainan viidessä vuodessa. Jos haluaisimme pienen talon tai asunnon Espoosta, hinta olisi todennäköisesti melkein kymmenen kertaa niin suuri. Maksaisimme sitä suurimman osan elämästämme.

Hyvät harrastusmahdollisuudet

Kotiutuminen pienemmälle paikkakunnalle kävi yllättävän nopeasti.

- Aluksi matkustimme usein viikonloppuisin takaisin Espooseen, mutta pikkuhiljaa elämä Imatralla vei mukanaan. Käytän vapaa-aikani ulkoiluun koirien kanssa, puuhasteluun kotona ja harrastuksiini. Elämä Imatralla on rauhallista, ja se on hyvää vastapainoa työlle, nykyään vakinaisena kehitysinsinöörinä Stora Ensolla työskentelevä Annina kertoo.

Matka pääkaupunkiseudulle ei ole pitkä, vain 2,5 tuntia junalla.

Jack ystävystyi nopeasti autoilusta pitävien ihmisten kanssa ja heidän kauttaan löytyi myös työpaikka.

Pariskunta kehuu kaupungin tarjoamia harrastusmahdollisuuksia.

­- Löysin kollegan suosituksesta hyvän liikuntakeskuksen, jossa on monipuolisia harrastusmahdollisuuksia, kuten ilmajoogaa, ilma-akrobatiaa ja tanssitunteja, Annina toteaa tyytyväisenä.

Ruuhkaton elämä, luonto lähellä

Anninalle  tärkeää on myös se, että aikaa ei kulu ruuhkissa.

- Pääkaupunkiseudulla matkaan harrastuksiin ja töihin tai esimerkiksi kaupassa asiointiin kului paljon enemmän aikaa. Imatralla on harvoin ruuhkaa ja etäisyydet on lyhyempiä, jolloin vapaa-aikaa jää enemmän. Tämä on ollut erittäin positiivinen muutos elämääni.

Positiivinen lisä arkeen on myös lähiluonto. Imatralla ja lähialueilla on hyvät ulkoilumahdollisuudet, erityisesti Saimaan ja Vuoksen rantareitit.

- Jos minulla olisi yksi sana kuvaamaan Imatraa, se olisi vapaus. Nautin vapaudesta tutkia uusia reittejä metsässä koiriemme kanssa tai kävellä kauniin Saimaan äärellä. Anninan siskon lapset kokevat myös vapautta tullessaan Espoosta Imatralle. Vaikka he oleskelevat luonamme viikon, on heille aina jotain erilaista tekemistä. Kesällä lapset nauttivat siitä, kun käymme marjassa. Pumptrack ja monet eri frisbeegolfkentät ovat myös erittäin suosittuja.

Imatranajo automiehen mieleen

Jack on haltioitunut kaupungin moottoriurheilumaineesta. Imatranajo on joka kesä yksi tärkeimpiä hetkiä.

- Silloin täällä on todella kansainvälinen ilmapiiri. Joka vuosi pyydän ystäviäni Iso-Britanniasta kisoihin.

Samaa suitsutusta pariskunta antaa paikallisille ihmisille. Imatralaiset ovat heidän mielestään ystävällisiä ja avoimia.

Jack opiskelee tällä hetkellä LAB-ammattikorkeakoulussa Lappeenrannassa. Se sijaitsee vain 30 minuutin ajomatkan päässä kotoa. Hän kulkee sinne yhdessä opiskelukavereidensa kanssa kimppakyydeillä. ─ Jos minulla ei olisi autoa, voisin kulkea myös junalla ja bussilla, mutta haluamme kuitenkin pysähtyä matkalla cappuccinoille, Jack naurahtaa.

”Imatralla katetta kehua”

Pariskunnalla on oikeastaan vain muutama toive kaupungille. Annina toivoo koirapuistoa ja Jack lisää panostuksia kaupungin markkinointiin. Imatralla on aidosti katetta mainostamiselle.

- Monet ihmiset Uudellamaalla ajattelevat, että paikkakunnat Uudenmaan ulkopuolelta ovat ”niin kaukana” tai ”keskellä ei mitään”, mutta se ei oikeastaan ​​ole niin. Imatra on upea paikka asua.

Ketkä?

Annina Baxter

  • 33-vuotias
  • Kehitysinsinööri Stora Enson Imatran tehtailla.
  • Kotoisin Espoosta.
  • Asunut Imatralla vuodesta 2016.
  • Opiskellut Aalto Yliopistossa Otaniemessä kemiantekniikan diplomi-insinööriksi.
  • Harrastaa ilma-akrobatiaa ja joogaa sekä ulkoilua koirien kanssa. 

Jack Baxter

  • 29-vuotias
  • Opiskelee tällä hetkellä LAB-ammattikorkeakoulussa
  • Kotoisin Iso-Britanniasta.
  • Muutti ulkomaille 20-vuotiaana. Työskennellyt eri maissa, muun muassa Välimerellä huvialuksen kapteenina ja sukeltajana.
  • Asunut Imatralla vuodesta 2016 alkaen.
  • Harrastaa autoja.