– Muistan, kun pikkutyttönä seisoin koskenuoman päällä ja katsoin, kun vesi pulppuaa. Pääsin isän kautta sinne, sillä isä oli Ivolla töissä. Kävin myös voimalaitoksen sisällä ja valvomossa katsomassa, mitä siellä tehdään, muistelee Terhi Kalenius.

Kalenius on syntynyt Imatralla. Halu nähdä ja kokea elämää Imatran ulkopuolella vei kuitenkin Kaleniuksen pois rajakaupungista 13 vuoden ajaksi.

– Muutin Helsinkiin vuonna 1999 kolmen kaverini kanssa. Halusin asua muualla ja nähdä elämää Imatran ulkopuolella. Siinä vaiheessa ei tullut mieleenkään, että palaisin joskus takaisin Imatralle, kertoo Kalenius.

Vuoden 2013 vappuna hän kuitenkin kurvasi autollaan takaisin synnyinkuntaansa. Muutto tapahtui ennätysvauhdissa, ja jo illalla vappua juhlittiin Imatrankoskella.

– Olen muuttanut 15 kertaa aikuisiällä, joten muutot sujuvat vauhdikkaasti. Imatralle muutin Tervakoskelta, sanoo Kalenius.

Kotona Sotkulammella

Kalenius on asunut lapsuudessaan ja aikuisiällä eri puolilla Imatraa. Nyt elämä on asettunut Sotkulammelle.

– Asun mieheni Kimmon ja tyttäreni Matleenan kanssa tässä vuonna 2021 ostamassamme talossa. Mieheni on myös paluumuuttaja. Hän asui aikoinaan puoli vuotta Raumalla, mutta palasi takaisin Imatralle töiden perässä, kertoo Kalenius.

Kaleniukset ovat viihtyneet Imatralla hyvin. Suku on lähellä, arki rullaa omalla painollaan ja harrastuksillekin löytyy aikaa.

– Käymme viikoittain tyttäreni kanssa muskarissa ja erilaisissa lasten kerhoissa. Omiin harrastuksiini kuuluvat muun muassa jumppatunnit, vesijumppa sekä energiahoidot, kertoo Kalenius.

Vehreyden ja yhteisöllisyyden keskellä

Kalenius pitää erityisesti Imatran vehreydestä ja veden läheisyydestä. Koskinäytöksistä hänellä on lämpimät muistot, samoin kuin kaupungin suurista kesätapahtumista. Imatralaisia yhdistäväksi tekijäksi hän nimeää murteen.

– Imatran murre on omanlaisensa, ja sen tunnistaa kaukaakin. Murre myös asuu täällä asuvissa ihmisissä vahvasti. Vaikka Helsinkiin muuttaessani puhetyylini muuttui mä- ja sä-tyyliseksi, puheesta kyllä kuuli edelleen, että olen Imatralta kotoisin.

Kaleniuksen mukaan puhetyylistä huokuu välittömyys ja iloisuus.

– Eteläkarjalaiset ovat puheliaita ja iloisia ihmisiä. Täällä otetaan tosi kivasti kaikki mukaan porukkaan. Imatralla on kaikin puolin mukava olla.