Kosken kuohuja, pulppuavaa vieraanvaraisuutta ja virtaavaa iloa. Kesäinen Imatra on elämyksiä tulvillaan.

Imatran kesää vietetään tänä vuonna kosken kuohujen säestämänä. Imatrankoski virtaa vapaana koko alkukesän, sillä Saimaan pinta on ennätyskorkealla. Koskinäytöksiä järjestetään mahdollisuuksien mukaan loppukesästä, kun veden pinta on laskenut ja kosken ohijuoksutus päättyy. Vapaana virtaava koski on ainutkertainen elämys ja kosken kuohuja kannattaakin ihailla eri kohdista – vaikkapa ensin Imatrankosken sillalta ja suunnata sen jälkeen Kruununpuiston poluille.

Kruununpuisto on Suomen ensimmäinen luonnonsuojelualue, jonka sydän on Imatrankosken jylhä kalliouoma. Nähtävää puistoalueella riittää, sillä sieltä voi löytää harvinaisia jokihiidenkirnuja, kuuluisien Imatra-kävijöiden kallioon kaivertamia nimikirjoituksia, Imatrankosken vesivoimalaitoksen, Suomen merkittävimpiin kansallisromanttisiin rakennuksiin kuuluvan Imatran Valtionhotellin ja tänä kesänä myös itse poliisikonstaapeli Artturi Reinikaisen. Imatran kesäteatterissa nähtävä niin maan perusteellisen riemukas kansankomedia Reinikainen tarjoaa vauhdikkaan katsauksen poliisilaitoksen maailmaan ja Reinikaisen omintakeiseen elämään. Luvassa on taatusti nauruhermoja kutkuttavaa menoa! 

Teatterielämyksen jälkeen masuun saa täytettä niin hienommista, rennommista kuin perinteisemmistäkin ravintoloista ja kahviloista. Ja ruokailu- ja kahvihetken jälkeen makoisista unista voi nauttia alueen majoituspaikoissa, joita löytyy monipuolisesti aina mökkimajoituksesta elämyksellisiin kylpylähotelleihin.

Kaupunki tutuksi pyöräillen

Kun akut on ladattu, kaupunkipyörä alle ja menoksi! Kaupunkipyörä on näppärä kulkupeli Imatralla liikuttaessa – ja ensimmäiset 30 minuuttia voi vieläpä polkea maksutta. Kaupunkipyörän kyytiin voi hypätä eri puolilla kaupunkia sijaitsevilta asemapaikoilta, kuten satamasta, keskusliikenneasemalta tai Imatrankoskelta. 

Imatran alueella kiertää myös erilaisia pidempiä ja lyhyempiä pyöräilyreittejä: 156 kilometrin mittainen Saimaan saaristoreitti kulkee Imatran halki, seikkailuhaluisille on tarjolla satoja kilometrejä vaihtelevia maastoreittejä ja maisema- ja teemareiteillä voi kokea Imatran ja lähiseutujen nähtävyyksiä. Eritasoisia suorituspaikkoja sisältävä Karhumäki Pumptrack saa taatusti pyörät pyörimään kohti Ukonniemen aluetta. 

Maastopyöräilyä Ukonniemessä

 

Seikkailuja maalla ja vedessä

Saimaan rannalla sijaitsevan Ukonniemen ja sen lähiseudun laadukkaat kuntoilu- ja harjoitteluolosuhteet ovat vertaansa vailla. Monipuolinen kattaus eri lajeja ja tekemistä aina pyöräilystä mailapeleihin, golfiin, melontaan ja retkeilyyn takaa sen, että aktiviteetteja ei kesänvietosta jää puuttumaan. 

Ukonniemen naapurissa ovat Imatran satama ja Saimaa Geopark -kohteisiin kuuluva Lammassaari. Saimaan rannassa kulkevalla Lammassaaren luontopolulla voi seurata lintujen pesimäpuuhia, herkutella eväitä laavulla tai istahtaa metsän siimekseen kuuntelemaan luonnon ääniä. Tiesitkö muuten, että Lammassaaressa on aikoinaan kesäisin, nimensä mukaisesti, asustanut lampaita?

Lammassaaresta palatessa voi pulahtaa Saimaaseen Ukonlinnan uimarannalla. Ukonlinnan uimaranta eli paikallisten kesken Ukoska on yksi Imatran neljästä kaupungin ylläpitämästä uimarannasta. Immalanlietteen, Raution ja Lempukan rannat kutsuvat Ukoskan ohella nauttimaan Imatran ihanista kesäpäivistä. 

Kalapaikkana Imatra

Ukonniemestä matkaa voi jatkaa vaikkapa kaupunkipyörällä tai sähköpotkulaudalla, joilla hurauttaa Paperharjun mäkien ja Niskalammen idyllisen puutaloalueen kautta Vuoksen varteen näppärästi. Kun ei pidä kiirettä, matkan varrella ehtii nauttimaan Saimaan maisemista sekä tutustumaan Vuoksen äärellä sijaitsevaan Teollisuustyöväen asuntomuseoon. Museovisiitin jälkeen voi jo viritellä vieheet ja vavat kuntoon ja suunnata kalaan Tainionkosken rantaan, Vuokselle.

Imatran alueen rikkaat kala-apajat kutsuvat niin perhokalastajia, uistimensoutajia ja syysöiden tuulastajia kuin perheen pienimpiä kalastajia. Alueen puhtaat, kalarikkaat ja lajikirjoltaan monipuoliset vedet ovat Suomenkin mittakaavassa ainutlaatuisia. Ja lisäksi kalavesien ääreen helppo päästä: Saimaan rannoille on keskustasta vain muutaman minuutin ajomatka, Vuoksi taas sijaitsee ihan kaupungin keskellä. 

Perhokalastusta Vuoksella

 

Elämyksien Vuoksi

Vuoksi, tuo Suomen vuolain joki, on elämys, ihasteleepa jokea rannalta, veneestä tai vaikka vesipyöräillen. Vuoksen varrelta löytyy erilaisia aktiviteetteja, ravintoloita ja kahviloita, piknikpaikkoja, polkuja ja pyöräteitä sekä tietysti kulttuuria ja historiaa. Imatran taidemuseo, Imatran kaupungin museo, pääkirjasto ja Kulttuuritalo Virta nimittäin sijaitsevat Vuoksen varrella. Vuoksi on myös usean tapahtuman keskipisteessä.

Tähän tapahtumakesään mahtuu niin urheilun huumaa, teatterin taikaa kuin musiikin sulosäveliä. Mustan ja valkoisen teatterifestivaali tuo Imatralle esityksiä nykytanssista flamencoon ja fyysiseen teatteriin. Imatra Big Band Festival tekee paluun, ja Saimaa Cycle Tourin reiteille polkaisee tuhansia pyöräilijöitä. Vauhdin huumaa kesään tuovat Suomen ainut moottoripyörien katuratakisa Imatranajo, ratamoottorivenekilpailu Imatra Power Boat Race ja tänä kesänä ensimmäistä kertaa järjestettävä uintiseikkailu Vuoksi Swim. Kaupungissa tapahtuu kesällä lähes päivittäin, joten kannattaa tutustua tapahtumatarjontaan Imatran tapahtumakalenterissa. 

Saavuitpa kaupunkiin yksin, perheen kanssa, kaveriporukassa tai seurajoukkueella, Imatran kesä on mahdollisuuksia täynnä. Voit kokea, nähdä, tehdä ja ihailla – tai vaan olla, nauttia ja rentoutua. 

Koe Kansallisihme Imatra ja karjalainen vieraanvaraisuus!
 

>> Tutustu ajankohtaisiin Imatran lomavinkkeihin