Kun ensimmäinen pieni koskenpisara tipahtaa padonreunasta vauhtiin, alkaa sen kuohuva matka kohti väljempää vettä, kohti suurtaa Laatokkaa.  Koskenpisara alittaa vanhojen lyhtyjen Koskisillan. Se kieppuu ohi idyllisen paviljongin. Se ohittaa kunnianarvoisan Valtionhotellin ja kalliokielekkeen, jossa muinoin oli natiseva köysirata. Se tärskäyttää kosteuttaan näköalaterassin vieraille ja syöksyy kohti satavuotisia kalliokaiverruksia, kuninkaallisia graffiteja. 

Vesimassat saavat muotonsa. Ne täyttävät jylhän kalliouoman, pyörittävät, sekoittavat, jylisevät. Jos et ole koskaan kuullut kosken huumaavaa ääntä, sen veden myllerryksen voimaa, antaudu nyt.  Hetken ajan tunnet olevasi luonnon hyväilevän julmassa syleilyssä. Hetken ajan tunnet olevasi yhtä historian, ikuisen kalliouoman kanssa. 

Se elämys on yhtä suuri kuin pienin koskenpisara.  

Imatrankoski virtaa alkukesän vapaana. Saimaan pinta on nousemassa ennätyskorkealle, minkä seurauksena Vuoksen ohijuoksutus kestänee pitkälle kesään. Ohijuoksutuksessa veden annetaan virrata padon läpi vapaana niin kauan kuin Saimaan veden pinta sitä vaatii. Tämän hetken ennusteet näyttävät veden pinnan pysyvän korkealla ainakin heinäkuulle saakka. Ennuste voi muuttua, sillä veden pinnan korkeuteen vaikuttaa muun muassa sateiden määrä.

Ohijuoksutusten vuoksi koskinäytöksiä ei järjestetä touko-kesäkuussa lukuun ottamatta 15.6. näytöstä. Mikäli ohijuoksutus päättyy, koskinäytöksiä järjestetään heinä-elokuussa keskiviikosta sunnuntaihin kello 18.

Tulevat koskinäytökset 2024:

  • 15.6. klo 18 Musiikkina Whitewater Symphony.
  • 24.8. klo 21.30 Imatra-päivä - Tanssivat vedet & ilotulitus
  • 18.-19.10. ja 25.-26.10. klo 18 koululaisten syysloma Koskinäytös ilman musiikkia.
  • 6.12. klo 16 Itsenäisyyspäivä

Yksittäisen koskinäytöksen kesto n. 16 minuuttia. Kosken kuohut ovat mahtavimmillaan n. 8 minuutin kohdalla. Kosken kuohuja säestää varsinaisissa kesäkauden koskinäytöksissä Sibeliuksen Karelia-sarjan musiikki tai Osmo's Cosmoksen rocksinfonia Whitewater Symphony. Parhaita katselupaikkoja ovat *kosken ylittävä silta, *Koskipuiston ranta, Valtionhotellin viereinen näköalatasanne sekä alapaviljonki. (*esteetön katselupaikka). Imatrankoskensilta on suljettu liikenteeltä aina koskinäytöksen aikana noin 45 min ajan (esim. klo 18 näytöksissä silta on suljettu klo 17.45–18.30).

Drone-lennokkien käyttö koskinäytösalueella koskinäytösten aikana on poliisin koskinäytöstapahtuman yleisöturvallisuutta koskevien lupaehtojen mukaisesti kielletty. Yksittäistä kuvauslupaa voi kysyä tapahtumajärjestäjältä. Koskinäytösten tapahtumajärjestäjänä toimii Imatran kaupunki mari.haaparanta@imatra.fi

Tiedot sitoumuksetta, aikataulumuutokset mahdollisia. Aikataulu kannattaa tarkistaa aina lähempänä ennen suunniteltua ajankohtaa tältä sivustolta.  Imatrankosken patoa hallinnoi Fortum, ja kaupunki järjestää koskinäytökset yhteistyössä Fortumin kanssa. Ohijuoksutustarpeesta päättää puolestaan Kaakkois-Suomen ELY-keskus. 

Päivitetty 2.5.2024

Elämysten linna

Kosken partaalla sijaitseva upea v. 1903 valmistunut jugendlinnahotelli on valittu useamman kerran Suomen kauneimmaksi rakennukseksi. Mahtava paikka omaan aikaan ja arjen karkoitukseen. 

Satulinnaan

Kruununpuisto

Koskea ympäröivä Suomen vanhin luonnonsuojelualue. Näköalapaviljonkeja, historiallisia kalliokaiverruksia, jättihiidenkirnuja sekä muita mielenkiintoisia kohteita.

Kruununpuistoon

Vuoksen kulttuurireitti

Vuoksi, Karjalan elämänvirta. Karjalan lohiapajat, viljavat pellot, vehreät niityt sekä kauniit jokivarren maisemat ovat kautta aikojen vetäneet ihmisiä Vuokselle. Virran äärellä, idän ja lännen rajalla, on syntynyt kirjavaa ja unohtumatonta historiaa, joka on edelleen tavoitettavissa ajan virran pyörteissä ja koskissa. 

Kulttuurireitille

Kruununpuiston opastettu kävelykierros

Imatra Toursin järjestämällä noin tunnin mittaisella kävelykierroksella tutustutaan muiden muassa Imatran Kruununpuiston keisarillisiin näköalapaviljonkeihin, kalliokaiverruksiin, hiidenkirnuihin, Impi- ja Inkeri-veistokseen ja Imatran Valtionhotellin historiaan. Tarkemmat tiedot kävelykierroksesta löydät täältä.

Tutustu opaspalveluun

Imatran voimalaitos

Suomen suurin vesivoimalaitos valjasti Imatrankosken kuohut valtakunnalliseen sähköntuotantoon vuonna 1929. Seitsemän koneiston voimalla jauhetaan sähköä tällä hetkellä 192 MW.  Keskimääräinen vuosituotto riittää runsaan 50 000 sähkölämmitystalouden vuosikulutukseen.

Voimalaitokselle

Saimaa Geopark

Imatrankoski on yksi Saimaa Geoparkin geokohteista. Matkailullisesta näkökulmasta geopark-alueet ovat rinnastettavissa kansallispuistoihin ja UNESCOn maailmanperintökohteisiin, vaikka geopark ei olekaan suojelualue.

Geokohteisiin