Imatrankosken maisemallista arvoa herättiin suojelemaan varhain. Kosken rannalle perustettiin Suomen ensimmäinen luonnonsuojelualue, Kruununpuisto, Venäjän tsaari Nikolai I:n allekirjoituksella vuonna 1842. Kosken ihailijoita varten uoman rannalle rakennettiin ensin majatalo ja myöhemmin ensimmäinen puinen hotelli. Hotellirakennusten tuhouduttua tulipaloissa kosken partaalle kohosi lopulta kivestä rakennettu Imatran Valtionhotelli vuonna 1903. Usko Nytströmin suunnittelema Valtionhotelli on Suomen merkittävimpiä kansallisromanttisia rakennuksia. 

Venäjän keisariperheen jäsenet vierailivat usein Imatralla. Heidän lisäkseen kosken keisarillisiin ihailijoihin kuului Brasilian keisari Dom Pedro II, jonka nimikirjoitus on koskiuoman alapaviljongin vieressä kallioon hakattuna. Imatralla kävivät myös monet kuuluisat taiteilijat, kuten Jean Sibelius, Aleksandr Skrjabin, Igor Stravinski ja Pjotr Tsaikovksi sekä kuvataiteilijat Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela ja Ilja Repin. Koski on ikuistettu moniin taideteoksiin. 

Imatrankosken jylhä kalliouoma on Kruununpuiston sydän. Kruununpuistossa löytyy monenlaista nähtävää harvinaisista jokihiidenkirnuista ja kuuluisien Imatra-kävijöiden eri aikoina kallioon kaivertamista nimikirjoituksista kesäteatteriin ja Imatrankosken vesivoimalaitokseen. Suosittuja koskinäytöksiä seuraa kesäisin tuhansia ihmisiä. Koskinäytösten yhteydessä järjestetään puistoon opastettuja kävelykierroksia; Imatran Matkailuoppaat ja Imatra Tours.Puistoalueelle on rakennettu huvimajoja ja näköalapaikkoja. Puistoalueen polkuja pitkin pääsee tutustumaan Suomen vanhimpaan luonnonsuojelualueeseen ja metsän kätköissä voi nähdä vaikkapa harvinaisen liito-oravan tai valkoselkätikan. Voimalaitoksen niemeä kiertää opastettu Ivoniemen luontopolku