Etelä-Karjalaan – sinne Tuomas, Hanne, Inkeri, Seela ja Aatos Patomäki olivat Qatarin vuosien jälkeen suuntaamassa. Ajatuksissa siinsi Lappeenranta aina siihen asti, kunnes eteen tuli taloilmoitus. Imatralta.

– Sattumalta eteen tuli tämän talon ilmoitus. Muutimme siis Imatralle talon takia, sanoo Tuomas.

Patomäet muuttivat Imatralle syksyllä 2022. Patomäen perheelle Lappeenranta oli entuudestaan tuttu paikka, mutta Imatrasta tietoa oli vähemmän.

– Olen itse alun perin Lappeenrannasta kotoisin ja Lappeenranta on lapsille tuttu, kun olemme käyneet siellä mummolassa vierailulla, kertoo Hanne Patomäki.

Ennen muuttoa Hanne ja Tuomas tutkivat Imatraa asuinalueena ja totesivat, että Imatralta löytyy lapsille hyvät koulut ja harrastusmahdollisuudet.

– Lapset pääsivät täällä kieliluokille, mikäli oli luonteva jatkumo ulkomailla opiskelulle. Tietoa kaupungista löytyi helposti, iloitsee Hanne.

Tuomaksen mukaan Imatralle oli helppo kotiutua. Naapureihin tutustui nopeasti ja imatralaiset osoittautuivat luonteeltaan lupsakoiksi.

- Jos ihminen rakastaa luontoa ja rauhallisuutta, niin siihen elämäntyyliin täällä on tarjolla paljon mahdollisuuksia, sanoo Tuomas.

Ympärivuotiset harrastusmahdollisuudet

Patomäkien mukaan eri urheilulajit ovat Imatralla hyvin edustettuina, ja harrastusmahdollisuuksia on löytynyt jokaiselle perheenjäsenelle. Kun etäisyydet ovat lyhyitä, harrastuksiin pääsee helposti. Patomäkien talon lähellä sijaitseva hevostalli oli iloinen yllätys koko perheelle.

– Harrastamme Seelan kanssa ratsastusta, joten heppatallin läheisyys oli kiva yllätys. Talomme lähellä on myös huiput lenkkimaastot, toteaa Hanne.

Tuomaksen mukaan Imatralla on pieneksi kunnaksi tarjolla paljon vaihtoehtoja niin harrastamiseen kuin vaikkapa kulttuuriinkin.

– Jokaisessa 25 000 asukkaan kunnassa ei varmasti ole esimerkiksi omaa, aktiivisesti toimivaa teatteria. Eikä näin paljon tapahtumia. Mielestäni Imatralla on hienosti panostettu myös lapsiperheiden ja perheiden palvelutarjontaan.

Imatran ihmeellinen luonto

Patomäkien perhe asuu Niskalammen asuinalueella. Alueen voimavarana on yhteisöllisyys, joka näkyy niin yhdessä tekemisessä kuin lenkkipoluillakin.

- Minusta on tullut pikkuhiljaa eteläkarjalalainen. Täällä on kiva lähteä ulkoilemaan, sillä kun lenkkipolulla kohdataan muiden lenkkeilijöiden kanssa, siellä moikataan ja saatetaan vaihtaa muutama sanakin. On se vähän erityyppistä kuin mihin on tottunut. Monessa muussa kaupungissa vaihdetaan kohdattaessa kadun puolta, ettei vaan tarvitse sanoa mitään, toteaa Tuomas.

Niskalammen asuinalueella lähellä ovat lenkkipolkujen lisäksi myös vesistöt. Alue nimittäin sijaitsee Vuoksen ja Saimaan välissä. Perheen nuoriso viihtyykin kesäisin uimarannoilla kavereiden kanssa.

– Imatralla parasta ovat kaverit ja koulu. Täällä on useita paikkoja, joissa voidaan hengailla kavereiden kanssa. Ja täällä voi opiskella kieliluokalla, musiikkiluokalla ja liikuntaluokalla, sanoo Seela.

– Kaverit, koulu ja yhteisö on täällä parasta. Lukiolaiset järjestävät itse bileitä, esimerkiksi halloweenina tai kouluvuoden päättyessä. Ei tällaista ikinä nähnyt Qatarissa, että järjestetään yhdessä tekemistä ja kaikki ovat tervetulleita, lisää Inkeri.

Myös vanhemmat ovat olleet tyytyväisiä Imatran kouluihin. Kehuja saavat niin koulurakennukset kuin koulujen painotukset liikuntaluokista kieliluokkiin.

Kuva: Hanne, Seela, Inkeri ja Tuomas Patomäki.

(Kuvasta puuttuu Aatos Patomäki, joka oli kuvaushetkellä laskettelemassa Ruokolahdella.)