IMATRA ON SUOMEN KANSALLISIHME
Imatra on erityinen paikka, suoranainen ihme. Karjalan parhailla laulumailla sijaitseva kaupunki vetää puoleensa tapahtumia ja nähtävyyksiä, jotka jo yksin herättävät huomiota. Imatralle niitä on keräytynyt useita.
Kaiken keskellä kuohuu koski. Suomen vanhin matkailunähtävyys halkaisee kaupungin ja muodostaa jylhän kanjonin keskelle asutusta. Yli 6000 vuotta vanha koski on ollut Euroopan merkittävimpiä nähtävyyksiä jo 1700-luvulta, eikä villin veden vetovoima ole aikojen saatossa kadonnut. Koskea ovat käyneet ihailemassa niin Venäjän keisarinna kuin Brasilian keisari.
Mainitaanpa koski Kalevalassakin.
Modernia vauhtia edustaa Suomen ainoa moottoripyörien katuratakisa, Imatranajo. Imatranajojen tunnelmaan pääsee Vuoksen varrella, sillä kuulutustorni, ratavarikko ja maaliviiva ovat pysyvä osa Vuoksentien suoraa, ja rataan kuuluvat kadunkulmat on päällystetty sinivalkoisella kanttikivetyksellä. Katurata on vaikuttava elämys: yli 300 kilometrin tuntivauhdilla ampaisevia pyöriä voi seurata vain muutaman metrin etäisyydeltä.
Imatrankoskella sijaitsee Pohjoismaiden ainoa hotelliksi rakennettu jugendlinna. Grand Hôtel Cascadena aluksi tunnettu Valtionhotelli on majoittanut muun muassa Pietarin ylhäisöä 1900-luvun alusta alkaen. Imatran Valtionhotelli valittiin jälleen vuonna 2017 Suomen kauneimmaksi rakennukseksi.
Myös hotellihuoneista aukeava näkymä on kaunis. Kosken ympärillä humisee Suomen ensimmäinen luonnonpuisto. Vuonna 1842 perustettu Kruununpuisto kätkee mänty- ja lehtipuumetsiensä suojiin ihmisen kokoisia hiidenkirnuja.
Imatralla on aina ymmärretty kulttuurin päälle. Ruumiinkulttuuria edustavat kaksi kylpylää kuuden kilometrin säteellä keskustasta, henkistä taas Imatran kaupunginteatteri, kansainvälinen teatterifestivaali ja Kulttuuritalo Virran runsas tapahtumatarjonta.
Suomen uusimman teatterin ovea on avattu vilkkaasti. Vuonna 2017 teatterissa kävi enemmän katsojia kuin Imatralla on asukkaita.
Erikoisuuksissa riittää. Talvisin täydellisen akustiikan löytää Vuoksen varrelle pystytetystä Soundome-jääiglusta, jossa muusikot esiintyvät jäästä veistetyillä soittimillaan.